Αρχική > Frontpage > Useful Info > Πώς θα διαφημιστείτε στο Internet

Πώς θα διαφημιστείτε στο Internet

Η ταχεία ανάπτυξη της χρήσης του διαδικτύου έχει δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν μια μακρινή σκέψη. Ανάμεσα στις πολλαπλές ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει, το διαδίκτυο έχει προκαλέσει και μια σειρά αλλαγών σε διάφορους τομείς. Αναμφίβολα, μπορούμε να πούμε πως έχει προκαλέσει δραματικές αλλαγές στο τομέα προώθησης, προβολής και διαφήμισης.

Στην πραγματικότητα, το διαδίκτυο παρέχει το κατάλληλο πεδίο προβολής εκτός συνόρων καθώς απευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της γης οι οποίοι μπορούν να γίνουν εν δυνάμει πελάτες μιας επιχείρησης. Παρέχοντας μια πληθώρα πληροφοριών οι οποίες διακινούνται σε ελάχιστο χρόνο, το διαδίκτυο αποτελεί πλέον το πιο σημαντικό βήμα για την διαφήμιση και το μάρκετινγκ. Η επιλογή μιας εταιρείας να προβληθεί μέσω του διαδικτύου αποτελεί επίσης μια εξαιρετική σχέση αποτελέσματος και κόστους σε σύγκριση με τα μέχρι πρότινος παραδοσιακά μέσα όπως για παράδειγμα η τηλεόραση.

Ακολουθώντας μια σταθερή γραμμή μάρκετινγκ, η κάθε επιχείρηση έχει πλέον στη διάθεση της αρκετούς τρόπους για να προβληθεί στο Internet. Βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής διαφήμισης είναι η ορθή προβολή της κουλτούρας της εταιρείας, η σύγχρονη προσέγγιση και η χρησιμοποίηση των σωστών τρόπων προβολής που θα ανταποκρίνονται στο αντίστοιχο καταναλωτικό κοινό. Πιο κάτω, σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαφημιστείτε και να εδραιώσετε την παρουσία σας στο Internet.

Google AdWords

Αποτελώντας ίσως το πιο γνωστό μέσο προβολής, το Google AdWords είναι η εξειδικευμένη πλατφόρμα που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν και να ενεργοποιήσουν μια διαφήμιση η οποία θα προβάλλετε στη γνωστή μηχανή αναζήτησης της Google. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή αφού στην αρχή μπορείτε να επιλέξετε μερικές λέξεις – κλειδιά τα οποία χαρακτηρίζουν το προϊόν, την επιχείρηση ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να διαφημίσετε. Στη συνέχεια μπορείτε να δημιουργήσετε μερικές διαφημίσεις και να επιλέξετε πως ακριβώς θα παρουσιάζονται στη σελίδα της μηχανής αναζήτησης. Με τη δημιουργία της, η διαφήμιση ενεργοποιείται άμεσα και μπορείτε να ξεκινήσετε μέσα σε λίγα λεπτά να προβάλλεστε στο διαδίκτυο. Ακολούθως, ένας χρήστης που θα αναζητήσει κάτι σχετικό με τις λέξεις – κλειδιά που έχετε εισάγει, θα δει τη διαφήμιση σας και είναι μόνο ένα κλικ μακριά από το να επισκεφτεί την ιστοσελίδα σας.

• Πλεονεκτήματα
Χρησιμοποιώντας το Google AdWords για να διαφημιστείτε στο Internet μπορείτε να απολαύσετε μια σειρά πλεονεκτημάτων. Καθώς επιλέγετε και εισάγετε λέξεις – κλειδιά τις οποίες αναζητούν οι χρήστες, θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο πως η διαφήμιση σας δεν ενοχλεί τους χρήστες. Η διαφήμιση σας προβάλλεται στα αποτελέσματα μόνο όταν έχει άμεση σχέση με την αναζήτηση του χρήστη, έτσι είναι πιο πιθανό πως ο χρήστης θα κάνει κλικ στον ιστότοπο σας. Επίσης, ο συγκεκριμένος τρόπος διαφήμισης είναι γρήγορος, άμεσος και εύκολος αφού δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε μια περίπλοκη διαδικασία για τη δημιουργία της διαφήμισης σας. Τέλος, μέσω του Google AdWords έχετε τη δυνατότητα να φιλτράρετε και να συγκεκριμενοποιήσετε το κοινό στο οποίο απευθυνθείτε η διαφήμιση σας. Δηλαδή, μπορείτε να επιλέξετε τη χώρα στην οποία θέλετε να διαφημιστείτε και τα ενδιαφέροντα των εν δυνάμει πελατών σας.

• Μειονεκτήματα
Επιλέγοντας να διαφημιστείτε στο διαδίκτυο μέσω του Google AdWords θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν και μειονεκτήματα. Το κόστος μιας διαφήμισης μπορεί να είναι αυξημένο καθώς για κάθε κλικ η τιμή μπορεί να ξεπερνάει το 1 ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε πως όταν η περίοδος προβολής της διαφήμισης τελειώσει, θα παρατηρήσετε αυτόματα μια μείωση στην επισκεψιμότητα της σελίδας σας καθώς επίσης και στη θέση την οποία κατέχει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Ορθή χρήση των κανόνων SEO

Η σειρά κατάταξης μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με το Search Engine Optimization ή SEO όπως είναι γνωστό. Μια σελίδα που έχει ένα σωστό σχεδιασμό για τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά, είναι εύκολη προς τον αναγνώστη, παρέχει υψηλής ποιότητας περιεχόμενο και είναι φιλική προς κινητά τηλέφωνα είναι πιθανόν να βρεθεί πιο ψηλά στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Η σωστή λοιπόν χρήση των κανόνων και η βελτιστοποίηση του SEO της σελίδας σας μπορεί να αποτελέσει μια πρόταση στο ερώτημα πώς να διαφημιστείτε στο διαδίκτυο. Σκεφτείτε το διαφορετικά, μια σελίδα για να βρεθεί στις πρώτες καταχωρήσεις θα πρέπει να δαπανήσει ένα Χ ποσό για σκοπούς προβολής μέσω της πλατφόρμας AdWords. Αν όμως εφαρμοστούν πλήρως οι κανόνες βελτιστοποίησης, η ίδια σελίδα μπορεί να καταφέρει να βρεθεί στη πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων χωρίς κόστος.

• Μειονεκτήματα
Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η εφαρμογή και χρήση αυτών των κανόνων που θα κατατάξουν τη σελίδα σας σε μια καλύτερη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης, έχει ένα μειονέκτημα. Συγκεκριμένα, η διαδικασία εύρεσης, εφαρμογής και προσαρμογής των κανόνων στη σελίδα σας μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να αφιερώσετε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας αναζητώντας τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά. Θα πρέπει να διαμορφώσετε ένα υψηλής ποιότητας περιεχόμενο που συμπεριλαμβάνει αρκετές από αυτές τις λέξεις – κλειδιά. Επίσης, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για τη γενικότερη διαμόρφωση της σελίδας σας ούτως ώστε να παρέχει ένα ευχάριστο περιβάλλον χρήσης που θα έχει στόχο να τραβήξει τη προσοχή του χρήστη. Τα στάδια είναι και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για να δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Καμπάνιες με E-mail

Ένας επιπλέον τρόπος διαφήμισης σας στο internet είναι φυσικά και η χρήση του e-mail. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει στόχο τη διαφήμιση ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή μιας συγκεκριμένης προσφοράς που θέλετε να προβάλετε στο κοινό. Μπορεί επίσης να έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και να είναι προσωποποιημένο ανάλογα με τα στοιχεία και τα ενδιαφέροντα του εκάστοτε παραλήπτη.

Η χρήση E-mail είναι μια απλή και χωρίς κόστος μέθοδος διαφήμισης αφού μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα προβολής και να εδραιώσει την παρουσία σας στο διαδίκτυο. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως ακόμη και η αποστολή E-mail θα πρέπει να γίνεται με μεθοδικότητα αλλιώς μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα πρέπει να φροντίσετε πως το κείμενο και το ύφος του αντικατοπτρίζουν την αισθητική της εταιρείας ή του προϊόντος που θέλετε να διαφημίσετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε Α – Β δοκιμές για να δείτε ποια είναι η κατάλληλη ώρα και πότε είναι πιο πιθανό να διαβάσει ένας πελάτης το E-mail σας και να προβεί σε μια ενέργεια. Επιπλέον, βεβαιωθείτε πως οι πληροφορίες που έχετε συμπεριλάβει είναι χρήσιμες και πως δεν κουράζουν τον πελάτη.

Ο συγκεκριμένος τρόπος διαφήμισης προϋποθέτει όμως την ύπαρξη μιας λίστας με τα στοιχεία επικοινωνίας υφιστάμενων πελατών. Με άλλα λόγια, αποτελεί ένα τρόπο διαφήμισης στους ήδη υπάρχοντες πελάτες σας. Αν λοιπόν επιθυμείτε να διευρύνετε το πελατολόγιο σας, θα πρέπει να να αναζητήσετε μια άλλη μέθοδο που μπορεί να έχει απήχηση σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Από τη λίστα με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαφημιστείτε στο ίντερνετ, δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως ο πλέον διαδεδομένος τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων και δεδομένου του ημερήσιου χρόνου που δαπαναεί ο κάθε άνθρωπος στα μέσα δικτύωσης, η διαφήμιση μπορεί να πάρει μια άλλη τροπή. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η αμεσότητα που παρέχουν και η ταχύτητα με την οποία μπορεί να ταξιδέψει μια πληροφορία.

Τα πιο διάσημα κανάλια δικτύωσης, παρέχουν πλέον ολοκληρωμένες επιλογές για τη δημιουργία διαφήμισης με μια μεγάλα γκάμα εργαλείων που παρέχουν τη δυνατότητα στόχευσης κοινού με βάση τη γεωγραφική τοποθεσία, την ηλικία, το φύλο και τα ενδιαφέροντα. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα της διαφήμισης σας η οποία θα απευθύνετε μόνο σε πιθανούς πελάτες. Ο συγκεκριμένος τρόπος διαφήμισης μπορεί να χαρακτηριστεί από τους πιο πετυχημένους αφού μπορεί να αναδείξει δυνατότητες τις επιχείρησης σας που δεν γνωρίζατε.

• Facebook
Το γνωστό σε όλους πλέον Facebook μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος σας για να διαφημιστείτε στο ίντερνετ. Με πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων κοινοποιούν καθημερινά περιεχόμενο, το Facebook θεωρείτε ως ίσως το πιο επιτυχημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε με ένα εύκολο και απλό τρόπο να δημιουργήσετε μια σελίδα μέσω της οποίας μπορείτε να αναρτάτε περιεχόμενο που θέλετε να προβάλετε. Επίσης, μπορείτε να ανταλλάζεται άμεσα μηνύματα με τους εν δυνάμει πελάτες σας και να τους ενημερώνετε για θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Το Facebook παρέχει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης διαφήμισης ή καμπάνιας με επιπλέον κόστος. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και αξίζει να σημειωθεί πως όλο και περισσότερες εταιρείες τείνουν να στρέφονται σε αυτό το μέσο προβολής και διαφήμισης. Ενδεικτικά, τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, τα στοιχεία δείχνουν πως οι δαπάνες διαφήμισης στο Facebook ξεπέρασαν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

• Instagram
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητήσουν και να βρουν εύκολα αυτό που τους ενδιαφέρει. Για μια επιχείρηση το Instagram μπορεί να αποδειχθεί ως ένα υπέροχο μέσο διαφήμισης και προβολής. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη σελίδα της επιχείρησης σας προβάλλοντας περιεχόμενο με φωτογραφίες ή βίντεο που ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία και την αισθητική σας. Επιπλέον, μπορείτε να στείλετε τους χρήστες προς τον ιστότοπο σας και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας καθώς το κοινό που χρησιμοποιεί το Instagram έχει χαρακτηριστεί ως έντονα αγοραστικό. Επιπλέον, μπορείτε με επιπλέον κόστος να προωθήσετε τις αναρτήσεις σας ή το προφίλ της επιχείρησης σας στοχεύοντας ένα συγκεκριμένο κοινό το οποίο θεωρείτε ως εν δυνάμει πελάτες σας.

• YouTube
Θα έχετε και εσείς προσέξει τα διαφημιστικά σποτ ή τους διαφημιστικούς τίτλους που μπορεί να συνοδεύουν το αγαπημένο σας τραγούδι στο YouTube. Γνωρίζεται όπως για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Τα τελευταία χρόνια η γνωστή πλατφόρμα έχει επιτρέψει την προβολή διαφημίσεων με ένα επιπλέον κόστος, με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο. Αξίζει κανείς να αναρωτηθεί πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά το YouTube για να καταλάβει το μέγεθος μιας διαφήμισης και την επιτυχία που μπορεί να έχει η προβολή της. Με βάση τα επίσημα στατιστικά που διαθέτει το YouTube, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση την πλατφόρμα ενώ υπολογίζεται πως 5 δισεκατομμύρια βίντεο κοινοποιούνται καθημερινά. Οι ευκαιρίες που διαθέτει το YouTube για να προβάλετε την επιχείρηση ή το προϊόν σας είναι τεράστιες.

Banners προβολής

Στη προσπάθεια σας να διαφημιστείτε στο διαδίκτυο, υπάρχει ένας επιπλέον διαθέσιμος τρόπος. Συγκεκριμένα, μπορείτε με ένα επιπλέον κόστος να δημιουργήσετε και να αναρτήσετε διαφημιστικούς τίτλους ή εικόνες σε δημοφιλή ιστοσελίδες. Τα γνωστά και ως banners μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία μιας ιστοσελίδας και να καταφέρουν εύκολα να προβάλουν αυτό που θέλετε να διαφημίσετε. Ο συγκεκριμένος τρόπος προώθησης αποτελεί ίσως και τον πιο παραδοσιακό για τα δεδομένα του διαδικτύου αλλά, εξακολουθεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Για να καταφέρετε να πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα όμως θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ελκυστική διαφήμιση φτιαγμένη από έναν επαγγελματία του χώρου και να επιλέξετε μια ιστοσελίδα η οποία διαθέτει το κατάλληλο κοινό για εσάς. Όσα πιο πολλά κοινά έχει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα με εσάς ή με το κοινό σας, τόσο πιο πιθανό είναι οι χρήστες να κάνουν κλικ στη διαφήμιση σας να δουν αυτό που έχετε να τους δώσετε.

Προσωπικό blog

Ένας τελευταίος τρόπος είναι να δημιουργήσετε ένα προσωπικό blog. Έχουμε αναφερθεί και πριν για τη σημασία ενός περιεχομένου υψηλής ποιότητας και αναμφίβολα ένα blog μπορεί να διαδραματίσει ακριβώς αυτό το ρόλο. Η ανάρτηση ενημερωτικών η επεξηγηματικών άρθρων μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στη βελτιστοποίηση του SEO στης ιστοσελίδας σας.

Όταν διαφημίζεστε στο ίντερνετ θα πρέπει να γνωρίζετε πως το κοινό διαμορφώνει συνεχώς νέες τάσεις. Οι καταναλωτές αναζητούν πληροφορίες για την κάθε επιχείρηση ή το κάθε προϊόν και προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατό πιο πολλές στη περίπτωση ηλεκτρονικών αγορών.

Δημιουργώντας το δικό σας blog μπορείτε να δημιουργήσετε χρήσιμο περιεχόμενο για τους χρήστες οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί να γίνουν πελάτες σας. Με τα συγκεκριμένα άρθρα μπορείτε να ενημερώνετε, να περιγράφετε και να αξιολογείτε οποιαδήποτε υπηρεσία ή προϊόν. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε να αναπτύξετε μια αμεσότητα με το κοινό λύνοντας οποιεσδήποτε απορίες υπάρχουν. Επιπρόσθετα, θα μπορείτε να διαφημιστείτε εύκολα και δωρεάν προσθέτοντας συνδέσμους που οδηγούν στη σελίδα της επιχείρησης σας.

Επιλέγοντας να εφαρμόσετε αυτό τον τρόπο διαφήμισης, θα πρέπει να είστε όμως αρκετά μεθοδικοί και προσεκτικοί. Ο συνεχής βομβαρδισμός του χρήστη με πληροφορίες που δεν είναι χρήσιμες, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους διαφημιστικούς σας στόχους. Προσπαθήστε λοιπόν να παρέχετε ένα ορθά δομημένο περιεχόμενο σε ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον. Δημιουργώντας μια σχέση αμεσότητας, αυξάνετε τις πιθανότητες να σας εμπιστευτεί ο χρήστης και να καταλήξει τελικά σε μια αγορά ή σε μια επίσκεψη στον ιστότοπο σας.

Top