Αρχική > Frontpage > Useful Info > Πώς θα βελτιώσετε το SEO της σελίδας σας

Πώς θα βελτιώσετε το SEO της σελίδας σας

Σε μια συνεχώς εξελισσόμενη εποχή, όπου η τεχνολογία αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας, εκατομμύρια χρήστες του διαδιτκύου αναζητούν και βρίσκουν οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται ανά πάσα στιγμή. Με τη χρήση των μηχανών αναζήτησης και κυρίως της πιο δημοφιλούς, της Google, οι πληροφορίες τις οποίες αναζητεί ο χρήστης εμφανίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα. Η πραγματική ερώτηση που πρέπει να μας απασχολεί είναι πως κατορθώνεται η κατάταξη όλων αυτών των σελίδων και η αποσαφήνιση του περιεχομένου τους. Ο μαγικός όρος είναι φυσικά το Search Engine Optimization ή SEO όπως είναι γνωστό. Η συγκεκριμένη διαδικασία φιλτράρει το περιεχόμενο της σελίδας σας και το κατατάσσει ανάλογα κατά την αναζήτηση. Έτσι, αν επιθυμείτε να βρίσκεται όσο πιο ψηλά γίνεται η σελίδα σας στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης, πρέπει να φροντίσετε να βελιώσετε το περιεχόμενο της ούτως ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του SEO.

Λέξεις-Κλειδιά

Ένα μεγάλο μερίδιο ανθρώπων εργάζονται σκληρά για την εύρεση των κατάλληλων λέξεων-κλειδιών που σχετίζονται με τη σελίδα τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πρακτικές αφού κατατάσσει το περιεχόμενο με βάση δημοφιλή αναζητήσεις των χρηστών. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αναζητήσει, να συγκρίνει και να επιλέξει τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά που ανταποκρίνονται με το ύφος και το περιεχόμενο μιας σελίδας. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσετε πλατφόρμες όπως το Google Planner και το Keyword Explore.

Κατά την αναζήτηση σας για τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά μπορείτε να συμπεριλάβετε φράσεις ή και λέξεις. Για να έχετε άριστα αποτελέσματα, βεβαιωθείτε πως αρκετές από αυτές τις λέξεις που έχετε επιλέξει συμπεριλαμβάνονται στο περιεχόμενο της σελίδας σας. Όσο περισσότερο εντάσσεται αυτές τις φράσεις ή λέξεις κλειδιά τόσο πιο εύκολα θα πετύχετε τη βελτιστοποίηση του SEO της σελίδας σας. Προσοχή! Μη θεωρήσετε ποτέ δεδομένο πως η ορθή χρήση των λέξεων-κλειδιών σημαίνει και την ολοκλήρωση της διαδικασία βελτιστοποίησης του SEO.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε “λέξεις-κλειδιά”. Ωστόσο, αν έχετε δουλέψει επιμελώς στη βελτιστοποίηση λέξεων-κλειδιών αλλά δεν έχετε ακόμα τα αποτελέσματα που θέλετε, ίσως χρειαστεί να λάβετε υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ταξινόμηση των SEO. Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κάπως τη διαδικασία βελτίωσης SEO, τότε σίγουρα θα έμοιαζε με ένα παγόβουνο. Οι εύρεση των λέξεων-κλειδιών είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Στη πραγματικότητα, οι μηχανές αναζήτηση μέσω αλγόριθμων, αξιολογούν μια σειρά άλλων παραγόντων κατά την κατάταξη των σελίδων. Έτσι, για να πετύχετε τη προβολή της σελίδας σας στις πρώτες σελίδες αποτελεσμάτων, θα πρέπει να φροντίσετε όπως πληρούνται και μερικά άλλα κριτήρια.

Κατάλληλο Περιεχόμενο

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που είναι σε θέση να επηρεάσει την κατάταξη SEO μιας σελίδας, είναι ο χρόνος τον οποίο περνάει ένας χρήστης σε αυτήν. Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ διαρκεί η παραμονή ενός χρήστη στον ιστότοπο σας, τόσο πιο βελτιωμένη κατάταξη έχει η σελίδα. Το ερώτημα που θα πρέπει λοιπόν να μας απασχολεί είναι τι μπορεί να παρατείνει την παραμονή ενός χρήστη σε μια σελίδα.

Για να κρατήσετε ένα χρήστη στη σελίδα σας, θα πρέπει να φροντίσετε πως περιέχει ένα χρήσιμο και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο. Όσο πιο κατάλληλο είναι το περιεχόμενο μιας σελίδας τόσο πιο πιθανό είναι πως θα καταφέρεται να τραβήξετε το ενδιαφέρον ενός χρήστη. Σχετικές μελέτες, έχουν αποδείξει πως περιεχόμενο που κυμαίνεται μεταξύ 2000 και 2500 λέξεων, μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο λόγος, είναι ότι μιας τέτοιας έκτασης περιεχόμενο προσφέρει τη δυνατότητα συμπερίληψης περισσότερων λέξεων-κλειδιών. Επιπρόσθετα, παρέχει τη δυνατότητα συμπερίληψης εξωτερικών συνδέσμων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα βελτιώσουν τη κατάταξη σας.

Ταχύτητα σελίδας

Οι κυριότερες μηχανές αναζήτησης θεωρούν πως η ταχύτητα με την οποία φορτώνει μια σελίδα, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη της. Αυτό γίνεται καθώς η ταχύτητα αυτή μπορεί να επιφέρει σημαντικές αυξήσεις και μειώσεις στα ποσοστά παραμονής των χρηστών, στη προβολή σελίδων και στη συχνότητα εγκατάλειψης. Η παραμονή ενός χρήστη είναι πιθανόν να επηρεαστεί ή να διακοπεί αν η σελίδα σας είναι πολύ αργή, έστω και αν το περιεχόμενο είναι υψηλής ποιότητας.
Αν λοιπόν θέλετε να βελτιώσετε την κατάταξη SEO της σελίδας σας φροντίστε όπως χρησιμοποιήσετε μερικούς εύκολους και απλούς τρόπους που θα κάνουν τη σελίδα σας πιο γρήγορη. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνουν τη χρήση μιας μνήμης προσωρινής αποθήκευσης, τη χρήστη των σωστών μεγεθών στις εικόνες και τη μείωση των plug-ins που χρησιμοποιείτε.

Ορθά δομημένο περιεχόμενο

Το πως ο χρήστης εκλαμβάνει την εμπειρία του στη σελίδα σας, είναι κάτι που βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά σας χέρια. Ένα κείμενο που ακολουθεί τη σωστή δομή με τη χρήση επικεφαλίδων και ετικετών, τείνει να τραβάει την προσοχή ενός χρήστη και να τον κάνει πρόθυμο να το διαβάσει. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε εύκολα να αυξήσετε το χρόνο που παραμένει ο χρήστης στη σελίδα σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και αποδώστε τη σημασία που χρειάζεται για να επεξεργαστείτε και να μοιράσετε το περιεχόμενο σε αρκετά και μικρά τμήματα. Η ανάγνωση και η περιήγηση μικρών ενοτήτων βοηθάει τους χρήστες να απολαμβάνουν μια πιο άνετη και ευχάριστη εμπειρία στον ιστότοπο σας. Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβετε μερικές από τις λέξεις-κλειδιά στις επικεφαλίδες σας καθώς έτσι θα βοηθήσετε στη καλύτερη κατάταξη της σελίδας σας.

Σύνδεση με άλλες σελίδες

Στη προσπάθεια να δημιουργήσετε ένα ορθά δομημένο και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, υπάρχει η επιλογή να συνδέσετε τη σελίδα μας με άλλους, πιο εξειδικευμένους, ιστότοπους οι οποίοι μπορούν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στο χρήστη. Η συγκεκριμένη κίνηση θα έχει ένα άμεσο αποτέλεσμα στη ποιότητα του περιεχομένου σας και στο χρόνο που δαπανούν οι χρήστες στη σελίδα σας. Επιπρόσθετα, θα αποτελέσει και μια κίνηση που αυξάνει την αξιοπιστία της σελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης. Προσοχή! Η σύνδεση με άλλες σελίδες μπορεί αποτελέσει και σημαντική παγίδα για τη σελίδα σας. Η συμπερίληψη αρκετών συνδέσμων μπορεί να κάνουν το περιεχόμενο σας δύσκολα προσβάσιμο και να αποσπάσουν την προσοχή ενός χρήστη με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη σελίδα. Για αυτό το λόγο, φροντίστε να συμπεριλάβετε μόνο σημαντικούς συνδέσμους που μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη και να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση του SEO.
Χρήση πολυμέσων

Οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης αναγνωρίζουν ως υψηλής ποιότητας τις σελίδες που περιέχουν ένα πλούσιο και διαδραστικό περιεχόμενο. Τα πολυμέσα μπορούν να βελτιώσουν αρκετά την κατάταξη του SEO της σελίδας σας αφού βοηθούν το χρήστη να λάβει τις σωστές πληροφορίες με ένα εύκολο και ευχάριστο τρόπο. Μπορείτε λοιπόν να εμπλουτίσετε το περιεχόμενο σας με σχετικές εικόνες, βίντεο και μουσική. Τα πολυμέσα μπορούν επίσης να αυξήσουν και το ρυθμό μετατροπής που έχει η σελίδα σας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως σελίδες που προβάλουν βίντεο παρουσιάζουν ποσοστό μετατροπής 4.8% πιο ψηλό από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες.

Σφάλμα 404

Στην προσπάθεια σας να βελτιώσετε το SEO της σελίδας σας, θα πρέπει να γνωρίζεται πως η κατάταξη μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης επηρεάζεται από τον αριθμό των σπασμένων συνδέσμων που μπορεί να περιέχει. Σύνδεσμοι που οδηγούν σε σφάλμα με κωδικό 404 καθιστούν τη σελίδα ως μη χρηστική, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την κατάταξη της. Αν λοιπόν θέλετε να βελτιώσετε την κατάταξη της σελίδας σας, υπάρχει μια πληθώρα εργαλείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως είναι για παράδειγμα το Google Webmaster Tool.

Ύφος και αμεσότητα περιεχομένου

Οποιοδήποτε και αν είναι το περιεχόμενο της σελίδας σας, θα πρέπει να παρουσιάζει μια αμεσότητα προς το χρήστη. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα από ύφος γραφής το οποίο να κρατάει το ενδιαφέρον του χρήστη και να απορροφάει την προσοχή του. Αρκετοί επαγγελματίες στο χώρο του SEO πιστεύουν πως ένα εύκολα κατανοητό περιεχόμενο είναι ένα κριτήριο των μηχανών αναζήτησης κατά την κατάταξη των αποτελεσμάτων.

Η αμεσότητα και το ύφος του περιεχομένου πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζονται και σε όλη την ιστοσελίδα μέσα από ένα αριθμό άλλων παραγόντων. Μια εύκολη συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι η χρήση μιας γραμματοσειράς στο κατάλληλο μέγεθος που δεν κουράζει το χρήστη. Επιπλέον, η ψυχολογία των χρωμάτων είναι ακόμα μια σημαντική πτυχή που θα πρέπει να εξετάσετε. Ο πρώτος στόχος σας θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία στο χρήστη. Τα χρώματα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη παραμονή του χρήστη στη σελίδα σας. Εάν επιθυμείτε να τονίσετε σημαντικά στοιχεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουκκίδες ή αρίθμηση που θα τραβήξουν την προσοχή του χρήστη.

Τέλος, μπορείτε να οργανώσετε το περιεχόμενο της σελίδας με ένα εύκολο τρόπο που επιτρέπει την εύκολη μετάβαση ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της σελίδας. Για παράδειγμα, μπορείτε να εισάγετε καρτέλες, αναδυόμενα παράθυρα ή αναπτυσσόμενα μενού. Τέλος, βεβαιωθείτε πως στα στοιχεία που οργανώνουν το περιεχόμενο σας έχετε εισάγει λέξεις-κλειδιά. Αυτός είναι ένας τρόπος να βελτιώσετε την κατάταξη της σελίδας σας.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη μιας σελίδας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Οι αλγόριθμοι της Google θεωρούν πως μια ιστοσελίδα είναι αξιόπιστη και χρηστική εφόσον περιέχει στοιχεία επικοινωνίας. Το αποτέλεσμα είναι πως αυτές οι ιστοσελίδες τείνουν να κατατάσσονται σε υψηλότερες θέσεις.

Μπορείτε λοιπόν να συμπεριλάβετε μια σελίδα όπου ο χρήστης μπορεί δει με ποιους τρόπους μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Μια προσεγμένη φόρμα επικοινωνίας μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει το SEO της σελίδας σας αλλά και να αναπτύξει τις σχέσεις που διατηρείτε με το κοινό σας.

Χρήστες κινητών τηλεφώνων

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και αναζητούν αυτά που τους ενδιαφέρουν μέσω ενός κινητού τηλεφώνου. Μια ιστοσελίδα η οποία χαρακτηρίζεται ως φιλική προς τα κινητά τηλέφωνα, απολαμβάνει μια καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Μια τέτοια σελίδα θα πρέπει να είναι εύκολη σε χρήση, να περιέχει το σωστό περιεχόμενο και να παρέχει μια άνετη εμπειρία χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεται πως η εταιρεία η Google από το 2015 ξεκίνησε την επιβολή κυρώσεων σε σελίδες που δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον των κινητών τηλεφώνων. Βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας τη σελίδα σας για να παρέχει μια ορθή εμπειρία χρήσης από κινητά τηλέφωνα, αυξάνεται τις πιθανότητες καλύτερης κατάταξης της σελίδας σας.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στην προσπάθεια σας να βελτιώσετε το SEO της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να γνωρίζετε πως η εμπειρία των χρηστών είναι πολύ σημαντική καθώς ένας χρήστης που απολαμβάνει το περιεχόμενο της σελίδας σας είναι πολύ πιθανό να μοιραστεί την εμπειρία του με άλλους. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την επισκεψιμότητα της σελίδας σας αλλά και την κατάταξη της στις μηχανές αναζήτησης. Αν αναρωτιέστε πως μπορείτε να πετύχετε τη γρήγορη και άμεση αντίδραση του χρήστη, τότε η απάντηση είναι φυσικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βεβαιωθείτε πως έχετε εγκαταστήσει κουμπιά και συνδέσμους που οδηγούν σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Tweeter, το Instagram, το Facebook και το Pinterest. Η βελτιστοποίηση του SEO και η κατάταξη της σελίδας σας επηρεάζεται σημαντικά από τον αριθμό των κοινοποιήσεων ή και των αναφορών που δέχεται η σελίδα σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, αυτό δεν θα είναι το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα που θα έχετε. Οι νέες τάσεις που επικρατούν στη μελέτη της αγοραστικής συμπεριφοράς, υποστηρίζουν έντονα πως μια αλληλεπίδραση ενός χρήστη με μια ιστοσελίδα είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε μια αγορά στο μέλλον.

Συχνές παγίδες για το SEO

Η βελτίωση του SEO της σελίδας σας μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, μεθοδικά και δεδομένου ότι ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ορθής πρακτικής. Η χρήση των κατάλληλων λέξεων-κλειδιών αλλά και η εφαρμογή των κανόνων που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι σημαντικές πτυχές της προσπάθειας σας. Υπάρχουν όμως και φορές όπου η λανθασμένη ή η υπερβολική χρήση των κανόνων μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, υπάρχουν φορές όπου η χρήση ενός κανόνα συγκρούεται με έναν άλλο με αρνητικά αποτελέσματα. Πιο κάτω, θα αναλύσουμε ποιες είναι οι παγίδες SEO και τι πρέπει να προσέχετε.

  • Αρκετοί διαχειριστές ιστοσελίδων και υπεύθυνοι περιεχομένου θεωρούν πως η υπερβολική χρήση των λέξεων – κλειδιών και η συχνή ένταξη τους στο περιεχόμενο, θα έχει θετικά αποτελέσματα στην κατάταξη μιας σελίδας. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως όταν το περιεχόμενο περιλαμβάνει και επαναλαμβάνει πολύ έντονα αυτές τις λέξεις, ο χρήστης μπορεί να εγκαταλείψει πολύ γρήγορα τη σελίδα. Η υπερβολική χρήση αυτών των λέξεων – κλειδιών μπορεί να κάνει το περιεχόμενο δύσκολο προς ανάγνωση και να οδηγήσει σε μια όχι και τόσο άνετη εμπειρία.
  • Η χρήση εξωτερικών συνδέσμων που θεωρούνται χρήσιμοι και βελτιώνουν την ποιότητα του περιεχομένου, μπορεί να καθιστά τη σελίδα ελκυστική και αξιόπιστή αλλά θα πρέπει να τονίσουμε πως η λανθασμένη χρήση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, η ενσωμάτωση αρκετών συνδέσμων μπορεί να αποσπάσει εύκολα τη προσοχή ενός χρήστη.
  • Ο εμπλουτισμός του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας πρέπει να γίνεται με μεθοδικότητα και να φροντίζετε πάντα να διατηρείτε ένα ξεκάθαρο πλάνο κατανομής του περιεχομένου. Όταν ο χρήστης ψάχνει για συγκεκριμένη πληροφορία, η εύρεση της θα πρέπει να είναι μια απλή διαδικασία. Η υπερφόρτωση μιας ιστοσελίδας με πληροφορίες που δεν είναι σημαντικές για το χρήστη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή επισκεψιμότητα, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει αρνητικά και το SEO της σελίδας σας.
Top