Αρχική > Frontpage > Useful Info > Πως να ερμηνεύετε τα δεδομένα των Google Analytics

Πως να ερμηνεύετε τα δεδομένα των Google Analytics

Google Analytics…Ένα τόσο χρήσιμο και επιπλέον, δωρεάν εργαλείο για τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, κι’ όμως τόσο περίπλοκο στην κατανόησή του; Μην ανησυχείτε καθόλου, στο τέλος αυτού του άρθρου θα έχετε κατανοήσει τουλάχιστον τα βασικά και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σας είτε να εξοικοιωθείτε με αυτό και να μάθετε να ερμηνεύετε το κάθε δεδομένo του, είτε φυσικά να το αναθέσετε σε κάποιον επαγγελματία του είδους που ξέρει να αναλύει το καθετί και θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε την σελίδα σας βάση των αναγκών του εκάστοτε κοινού σας.

Τι ακριβώς είναι το Google Analytics;

Το Google Analytics είναι μια πλατφόρμα ανάλυσης των στατιστικών των site η οποία προσφέρεται δωρεάν από την Google και μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα κάνοντας copy paste τον κωδικό που μας παρέχει, σε κάθε σελίδα που θέλουμε να παρακολουθήσουμε.

Μερικά από τα οφέλη του GA είναι τα εξής:

  • μπορεί να παρακολουθήσει τον αριθμό επισκεπτών για το κάθε site ή blog,
  • τον μέσο όρο χρόνου που εκείνοι παρέμειναν σε αυτό,
  •  πληροφορίες σχετικά με την χώρα προέλευσής τους αλλά και
  • από ποια πηγή έρχονται σε εσάς,
  • με ποιές σελίδες αλληλεπιδρούν περισσότερο αλλά και σε ποιες δίνουν την λιγότερη προσοχή
  • ποια keywords τους οδήγησαν σε εσάς και είναι τα πιο κερδοφόρα και
  • πόσο αποτελεσματικό είναι το SEO σας  

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να αναλύουμε τα χαρακτηριστικά του.

Επισκόπηση κοινού – Audience overview

Εμφανίζει την επισκεψιμότητα του site σας – τον τελευταίο μήνα. Στην πάνω μεριά του γραφήματος υπάρχει και η επιλογή να αλλάζετε την χρονική περίοδο εφόσον θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιες άλλες συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Sessions – Οι συνολικές επισκέψεις του site καθώς και όλες οι αλληλεπιδράσεις του χρήστη με αυτό κατά την συγκεκριμένη επίσκεψη. Δηλαδή αν κάποιος χρήστης έχει επισκεφτεί την σελίδα 5 φορές στο πλαίσιο της ημερομηνίας που έχουμε επιλέξει, θα καταγραφεί στο sessions όχι σαν μία μοναδική επίσκεψη αλλά σαν 5 ξεχωριστές.

Users – Οι επισκέπτες του site σας. Ο ακριβής αριθμός των χρηστών που σας έχουν επισκεφτεί. Ανεξάρτητα με το πόσες φορές έχουν επισκεφτεί την σελίδα, στα στατιστικά θα καταγραφούν σαν ένας χρήστης.

Pageviews – Το σύνολο των σελίδων που έχουν εμφανιστεί στους χρήστες.

Pages / Session – Ο μέσος όρος σελίδων που επισκέφτηκε ο κάθε χρήστης σε μία επίσκεψη.

Avg. Session Duration – Ο μέσος όρος που παραμένουν οι χρήστες του site σας σε αυτό ανά επίσκεψη.

Bounce rate – Το ποσοστό των χρηστών που εγκαταλείπουν την σελίδα αμέσως αφότου την επισκεφτούν (χωρίς να επισκεφτούν κάποια άλλη σελίδα).

% New Sessions – Το ποσοστό των νέων επισκεπτών της σελίδας σας.

Demographics – Τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών με λεπτομέριες –η ηλικία και το φύλο τους. Στην συγκεκριμένη ενότητα μπορείτε επιπλέον να επιλέξετε συγκεκριμένες ημερομηνίες και να παρακολουθήσετε παραδείγματος χάριν μέχρι και τον μέσο όρο επίσκεψης των γυναικών ηλικίας 39 -44 την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η ενότητα αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί μας βοηθάει στο να καταλάβουμε αν κατευθυνόμαστε σωστά με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει ώστε να προσελκύουμε κάθε φορά το σωστό κοινό αλλά και για να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας εφόσον προκύπτει κάποιο άλλο κοινό (βάση ηλικίας ή φύλου)  από αυτό που επιθυμούσαμε να προσελκύσουμε εξαρχής. 

Interests – Τα ενδιαφέροντα των χρηστών της σελίδας σας. Η συγκεκριμένη ενότητα βοηθάει και αυτή στο να καταλάβετε αν προσελκύετε το κοινό που επιθυμείτε και να δείτε ακριβώς τι αρέσει σε ποιους αλλά και να προσαρμόσετε το περιεχόμενό σας ανάλογα.

Geo – Τα γεωγραφικά στοιχεία των χρηστών – η γλώσσα και η τοποθεσία τους.  Εξίσου σημαντική ενότητα η οποία βοηθάει στο να ελέγξετε την απήχηση που έχει η σελίδα σας στην χώρα σας αλλά παράλληλα να δείτε και από πού αλλού στον κόσμο σας επισκέπτονται. Μ’ αυτές τις πληροφορίες θα μπορέσετε να καταλάβετε αν υπάρχει η προοπτική «ανοίγματος» σε άλλες χώρες, ή η ανάγκη να συμπεριλάβετε στο menu κάποια άλλη γλώσσα εκτός αυτής που παρέχετε ήδη ώστε να προσαρμοστείτε ανάλογα με τις ανάγκες του κοινού σας. Στην συγκεκριμένη ενότητα σας δίνεται και ένας παγκόσμιος χάρτης στον οποίο μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα συνολικά αλλά και ανά χώρα/περιοχή.

Behavior – Το πώς συμπεριφέρονται οι χρήστες όταν επισκέπτονται την σελίδα σας. Αν επιστρέφουν σε αυτήν ή φεύγουν αμέσως και ψάχνουν αυτό που θέλουν άλλού,  αν ασχολούνται όντως με το περιεχόμενό της και τέλος, να δείτε τους νέους επισκέπτες. Το να έχετε ένα καλό ποσοστό νέων, αλλά και παλιών οι οποίοι επιστρέφουν στην σελίδα σας ξανά, δείχνει ότι εκμεταλλεύεστε σωστά το SEO σας και πως το περιεχόμενο της σελίδας σας είναι έγκυρο και ενδιαφέρον οπότε φροντίστε να διατηρείτε αυτά τα ποσοστά υψηλά. Στο section engagement σας δίνονται επιπλέον πληροφορίες για το πόση ώρα διαρκούν οι επισκέψεις αλλά και πόσες σελίδες επισκέπτονται κάθε φορά οι χρήστες σας.

Technology –  Από ποιους browsers φθάνουν οι επισκέπτες στο site σας, ποιο λειτουργικό σύστημα αλλά και πιο δίκτυο χρησιμοποιούν. Η συγκεκριμένη ενότητα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν λειτουργεί καλά η σελίδα σας και σε ποιους browsers. Αν κάποιοι από τους βασικούς (αυτούς που προτιμούνται πιο συχνά από τους χρήστες όπως Chrome, Mozilla Firefox) εμφανίζονται πιο χαμηλά στη λίστα μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας ασυμβατότητας με αυτόν οπότε πρέπει να το ελέγξετε και να κινηθείτε αναλόγως.

Mobile – Στην συγκεκριμένη κατηγορία σας παρέχονται οι πληροφορίες για το πιο μέσο προτιμούν οι χρήστες σας να χρησιμοποιήσουν για να σερφάρουν στην σελίδα σας.  Επειδή βάση έρευνας οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου πλέον χρησιμοποιούν το smartphone τους για να πλοηγηθούν στον παγκόσμιο ιστό, πρέπει να είστε βέβαιοι πως η σελίδας σας είναι mobile friendly και προσαρμόζεται το ίδιο καλά σε όλες τις κινητές συσκευές ώστε να προσφέρει μια άνετη και ξέγνοιαστη περιήγηση στους χρήστες τους.  

Users Flow –  Ροή χρηστών. Συγκεντρωτικά στοιχεία σε μορφή διαγράμματος τα οποία σας δείχνουν το τι κάνουν οι χρήστες απο την στιγμή που μπαίνουν στην σελίδα σας μέχρι την στιγμή που αποχωρούν από αυτή. Στο πάνω αριστερά μέρος της συγκεκριμένης ενότητας υπάρχει η επιλογή να αλλάξετε την χώρα που θέλετε να προβάλλετε στο διάγραμμα και να εξετάσετε από το πώς έρχονται οι επισκέπτες στην σελίδα σας (την landing page) ,από ποιο σημείο-πηγή σας εντόπισαν (την source) εώς και από ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (social network) προσγειώθηκαν στην σελίδα σας. Τα drop offs είναι τα «προβληματικά» σημεία του site, τα σημεία που οι χρήστες εγκαταλείπουν το site σας. Παραδείγματος χάριν μπορεί οι χρήστες να εντοπίζουν κάποιο πρόβλημα στην φόρμα επικοινωνίας του site σας, να ‘κολλάει’ σε κάποιο σημείο ή να μην μπορούν να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους οπότε μετά από κάποια προσπάθεια να εγκαταλείπουν τον ιστότοπο. Πολύ σημαντικό στοιχείο, για να καταλάβετε ποια είναι αυτά τα προβληματικά σημεία και να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να μειωθεί το bounce rate. Φρόνιμο είναι το να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην ενότητα αυτή, καθώς η συγκεκριμένη θα σας προσφέρει μια πλήρη εικόνα του site σας.

Ελπίζουμε να βάλαμε το λιθαράκι μας στην κατανόηση της σημαντικής αυτής πλατφόρμας ‘Google Analytics’  και να μην σας φαίνονται πλέον…Κινέζικα! Ανάλογα με το πόση αφοσίωση θα δείξετε στην ερμηνεία των δεδομένων της, τόσο πιο κοντά θα είστε με το κοινό σας και άλλα τόσα καλύτερα αποτελέσματα θα επιφέρετε σε εσάς!

Top